Het Louis Bolk Instituut doet onderzoek naar nieuwe teeltsystemen die weerbaar zijn, een positieve impact hebben op maatschappelijke opgaven én die de boer een goed verdienmodel verschaffen. We kijken we ook naar andere schakels in de keten die daarbij nodig zijn. We richten ons vooral op akkerbouw en andere teelten in de open lucht.
Beter voor milieu en natuur
Zo werken we aan natuurinclusieve landbouw. Dat wil zeggen dat we de natuur in de landbouw integreren en ook benutten. Gebruik maken van natuurlijke plaagbestrijding, vlinderbloemigen die stikstof vastleggen en van organische meststoffen. Dit kan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest enorm terugdringen. Het komt tegemoet aan een wens van de maatschappij en kan een uitkomst bieden voor de boer die steeds minder beschikking heeft over chemische middelen.
Nieuwe gewassen
Een veranderend (geopolitiek) klimaat en nieuwe consumentenwensen vragen om de teelt van nieuwe gewassen en uit de regio. Soorten die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen hitte, verzilting of juist veel regenval. Bij een verhoogde grondwaterspiegel in veengebieden komen vezelgewassen in beeld die gebruikt zouden kunnen worden voor biobased bouwen. En voor een meer plantaardig en gezond dieet kijken we naar eiwitrijke en oliehoudende gewassen voor menselijke consumptie, zoals lupine en huttentut. Van eigen bodem, voor een kleinere ecologische voetafdruk. Wij onderzoeken hoe je die teelt.
Nieuwe teeltsystemen
Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van land en de diversiteit van gewassen vergroten? Hiervoor onderzoeken we de bijvoorbeeld mogelijkheden van houtige gewassen in de akkerbouw (agroforestry), mengteelten en onderzaai. Ook kijken we naar de toepassing van maaigewassen van eigen land als mulch die bodem en gewas voedt en beschermt.
De gehele keten
Het telen van een nieuw gewas in Nederland is alleen toekomstbestendig als de hele keten op orde is. Wat voor consequenties heeft dit voor de toeleveranciers? Het Louis Bolk Instituut doet daarvoor veel veldproeven en test welke nieuwe rassen robuust en lekker zijn. Welke afzetmogelijkheden zijn er? Korte ketens en afzet in de regionale markt vormen deel van het antwoord. Het Louis Bolk Instituut werkt bijvoorbeeld aan de ketenontwikkeling van oude granen voor baktarwe en onderzoekt de verwaarding van huttentut door de productie van hoogwaardige huttentut-olie.
Meer informatie
Andere rassen, andere teelten of aanpassing van teeltmethoden om in te spelen op de veranderende omstandigheden. Als u hier meer over wilt weten of onderzoeksvragen hebt, neem dan contact op met Suzanne Lommen.