Gezonde en duurzame voeding

De keuzes die we maken in wat we eten, hebben grote impact op onze gezondheid én op die van onze planeet. Vaak weten we wat goed is, maar het maken van die keuze is in de praktijk niet altijd eenvoudig. Door onderzoek naar initiatieven die gezonde en duurzame voedselkeuzes stimuleren, dragen wij bij aan oplossingen voor een toekomstbestendig voedselsysteem.

Voor het bevorderen van gezonde en duurzame voeding zijn veranderingen nodig op verschillende niveaus. Dit begint bij de individuele gezondheid, maar vraagt ook om aanpassingen in de voedselomgeving en het bredere voedselsysteem. Daarnaast is het belangrijk dat normen en waarden rondom voeding veranderen: gezonde en duurzame keuzes moeten vanzelfsprekend én gewaardeerd worden.

Voedselkeuzes

Veel Nederlanders eten nog te weinig verse, onbewerkte en plantaardige producten zoals bonen, groenten en fruit. Dit type voeding draagt bij aan een gezonde ontwikkeling, het voorkomen van chronische ziektes en vermindert de impact op klimaat en natuur. Wij doen praktijkgericht onderzoek, bijvoorbeeld in samenwerking met kinderdagverblijven, scholen en zorginstellingen, om gezond en duurzaam eetgedrag te stimuleren. Daarbij richten we ons op voedselvaardigheden én gedragsverandering.

Voedselomgeving

In onze maatschappij is er een enorme verscheidenheid aan voedselproducten. Hoewel dit grote keuzevrijheid biedt, leidt dit tegelijkertijd tot fikse uitdagingen als het gaat om onze gezondheid, het milieu én sociale gelijkheid. Samen met bijvoorbeeld gemeentes en inwoners voeren we onderzoek uit welke barrières, maar ook kansen er al zijn in bijvoorbeeld een buurt, rondom werk, school of sportparken om gezonder en meer duurzaam voedingsgedrag onder verschillende doelgroepen te stimuleren. 

Voedselsysteem

Voor het voedselsysteem kijken we vanuit het Louis Bolk Instituut integraal hoe voedsel op een gezond en duurzame manier geproduceerd, verwerkt en geconsumeerd kan worden. Daarbij is een sociale invulling belangrijk; een duurzaam systeem zou voedsel en voedselzekerheid moeten bieden voor iedereen. Met verschillende samenwerkingspartners vanuit productie en aanbod kijken we welke directe koppelingen van productie aan consumptie niet alleen voorzien in voedselzekerheid, maar bijvoorbeeld ook mentale en sociale gezondheid bevorderen.

Gezond en duurzaam als norm

Naast productie en het aanbod is normsetting en beleving een belangrijk onderdeel voor gezonde en duurzame voedselkeuzes. Gezond en duurzaam eten wordt snel ervaren als ‘betutteling’, waardoor ongezond voedsel de normale keuze blijft. Met verschillende samenwerkingspartners onderzoeken we hoe mensen meer verleid kunnen worden tot gezondere en duurzamere keuzes en zich daar goed bij voelen. 

Meer informatie 

Zoek je een partner die wetenschappelijke inzichten over gezonde en duurzame voeding kan toepassen binnen jouw organisatie of onderzoek kan doen naar de effecten van aanpassingen in de voedselomgeving? Neem contact op met Leonie Barelds.