Positieve Gezondheid en Leefomgeving

Hoe kunnen we de leefomgeving zo inrichten dat deze gezond gedrag, onderlinge verbinding en vitaliteit bevordert? Samen met gemeenten, provincies, zorgorganisaties en andere maatschappelijke en wetenschappelijke partners werkt het Louis Bolk Instituut aan de beantwoording van deze vraag. Want hoewel er absoluut generieke elementen te definiëren zijn, vraagt iedere buurt, ieder gebied of iedere context ook weer om zijn eigen antwoord. Met een integrale en systeemgerichte aanpak én met onze kennis en ervaring op dit thema, versterken we veerkracht in buurten, gebieden en regio’s.

Een gezonde leefomgeving vraagt om samenhang

Luchtkwaliteit, geluidsoverlast, hittestress, beschikbaarheid van gezonde voeding, aanwezigheid van natuur, toegankelijkheid van voorzieningen: de leefomgeving beïnvloedt onze gezondheid op vele manieren. Hiermee biedt de leefomgeving kansen. Een groene buurt, een uitnodigende openbare ruimte of betrokken buren kunnen in grote mate bijdragen aan welzijn en gezondheid.
Het Bolkmodel voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving (PGLO) biedt een breed kader om de uitdagingen en kansen in de leefomgeving vanuit samenhang te benaderen (zie afbeelding). Het model is een uitbreiding van de individuele aanpak van Positieve Gezondheid naar een collectieve benadering in relatie tot de leefomgeving, bijvoorbeeld tot eigen buurt of gebied. Denk bij mentaal welbevinden aan de vermindering van geluidshinder en verbinding met de buurt. Bij lichaamsfuncties aan fietspaden en sportmogelijkheden. En bij dagelijks functioneren aan toegang tot informatie en het winkelaanbod. Lees verder over onze PGLO-methodiek in het factsheet "Gezondheid als verbindende schakel".

PGLO model

Systeemdenken met voeten in de klei

Bij het Louis Bolk Instituut kijken we naar de onderlinge samenhang van factoren die gezondheid beïnvloeden. Met onze integrale aanpak brengen we de perspectieven van bewoners, professionals en beleidsmakers samen. Het Bolk-model geeft een gemeenschappelijke taal waardoor deze verschillende partijen, of domeinen binnen een gemeente, elkaar leren verstaan. 
Vanuit wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen, monitoren en evalueren we nieuwe aanpakken in buurten en gebieden. Denk aan het vormgeven van zorgzame gemeenschappen, het ondersteunen van wijkvormingsprocessen en het evalueren van wat in een specifieke buurt of gebied werkzaam is of niet. We werken daarbij altijd vanuit de eigenheid van de buurt of het gebied zelf, samen met inwoners en andere betrokkenen. 
Ook ondersteunen we overheden bij het integreren van gezondheid in beleidsvorming en uitvoeringsprogramma’s. We helpen beleidsadviseurs en programmamanagers om gezondheid vanaf het begin mee te nemen in ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke afwegingen, en vertalen complexe opgaven naar samenhangende strategieën die passen bij de lokale context.

Meer informatie

Wil je aan de slag met Positieve Gezondheid en Leefomgeving in jouw wijk, gebied of organisatie? Ben je op zoek naar een partner die wetenschap en praktijk verbindt en helpt om gezondheid integraal te verankeren? Neem dan contact op met Charlotte Sederel.