Gezonde voeding en leefstijl

Ongezonde voeding en de toename van leefstijlgerelateerde ziekten vormen al jaren een groeiend probleem. Wij geloven dat de dagelijkse praktijk centraal moet staan om een gezonde en duurzame leefstijl te bevorderen. Hoe ondersteunen we mensen bij het maken van gezonde en duurzame voedingskeuzes? En hoe produceren we gezonde voeding op een manier die mens én planeet veerkrachtig houdt? Samen met de praktijk zetten we wetenschappelijke kennis en onderzoeksmethoden in om nieuwe inzichten te ontwikkelen.

Gezonde en duurzame voeding

Onze dagelijkse voedselkeuzes zijn van grote invloed op onze gezondheid én op het welzijn van onze planeet. Maar tussen weten wat goed is en het daadwerkelijk doen, zit vaak een kloof. Ontdek hoe wij met praktijkgericht onderzoek, samen met partners in zorg, onderwijs en gemeenten, werken aan een voedselomgeving en -systeem waarin gezond en duurzaam de norm is. Zo dragen we bij aan oplossingen voor een eerlijker, gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Stromen: van grond tot mond

De impact van stoffenstromen, zoals bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, nutriënten en reststromen uit het landbouw, voedsel, is groot, maar vaak onzichtbaar. Ons onderzoek brengt deze stoffenstromen in kaart en maakt de oorzaken en gevolgen inzichtelijk. Zo helpen we duurzame oplossingen te vinden voor het  landbouw-, voedsel- en gezondheidssysteem als geheel. We werken samen met boeren, bedrijven en overheden om praktische en wetenschappelijke kennis te vertalen naar positieve verandering.