Natuurinclusieve landbouw
Het Louis Bolk Instituut staat aan de basis van het concept natuurinclusieve landbouw. Onze onderzoekers geven hier concrete invulling aan, door met boeren, ecologen en soortenexperts de effecten van maatregelen op de biodiversiteit te onderzoeken. Daarbij kijken we ook naar de ecosysteemdiensten die het bodemleven, vlinderbloemigen, kruiden en insecten kunnen leveren. We vertalen wetenschappelijke kennis naar de praktijk over inrichting, beheer en bedrijfsmanagement met als doel om te werken aan landbouwgebieden waar voedselproductie en biodiversiteitsherstel hand in hand gaan. Natuurinclusieve landbouw is vergelijkbaar met regeneratieve landbouw, een term die steeds vaker wordt gebruikt, maar de nadruk ligt bij natuurinclusief op de effecten op biodiversiteit, soortenmonitoring en ecologische samenhang.
Ecologische innovaties
Vooral in overgangsgebieden, waar intensieve landbouw en natuur dicht bij elkaar liggen, is natuurinclusieve landbouw wenselijk. Ecologische processen in de natuur kunnen positieve effecten hebben op het landbouwgebied. Maar biodiversiteitsherstel is niet de enige opgave. Ook klimaatadaptatie en -mitigatie, waterkwaliteit en landschap staan op de agenda, veelal ingegeven door Europese richtlijnen. Dit vraagt om oplossingen die elkaar versterken en op de lange termijn werken. Juist ecologische innovaties bieden dit: zo kan een gezonde bodem samengaan met de productie van kwaliteitsvoedsel én met minder vervuiling van lucht, water en bodem. En dit is op vele manieren ook gunstig voor de menselijke gezondheid. Het is belangrijk om deze relaties te begrijpen en daarmee te werken.
Gezamenlijk perspectief
De ambitie van ons instituut is om in samenhang en in samenwerking te werken aan natuurinclusieve landbouw. Daarbij is er behoefte aan diepgaande kennis en een gezamenlijk perspectief. Het Louis Bolk Instituut kent de boerenpraktijk én de natuurdoelen en is in gebiedsprocessen vaak de partij die verbinding weet te leggen tussen verschillende belanghebbenden. Zo werken we samen met boeren én natuurorganisaties, gebiedscoöperaties, agrarische collectieven, beleidsmakers en het bedrijfsleven. Daarom zijn we ook aangesloten bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en ontwikkelden we de Biodiversiteitsmonitor voor de melkveehouderij en akkerbouw.
Meer informatie
Op zoek naar een partner voor onderzoek en implementatie van natuurinclusieve landbouw? Naar een organisatie die denkt in natuurlijke processen, samenhang en ook expertise heeft in andere thema’s zoals plantaardige eiwitgewassen of klimaat? Neem dan contact op met Boki Luske.