Koolstoflandbouw krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Koolstofvastlegging in de landbouw moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de Nederlandse en Europese klimaatambities. Dat kan echter enkel als er voor de agrariër een robuust verdienmodel aan vasthangt.
Dit verdienmodel wordt nu nog beperkt door twee belangrijke knelpunten:
- De kwaliteit van de dienst zelf: op dit moment ontbreekt het aan een (kosten)efficiënt en effectief protocol voor monitoring, rapportage en verificatie (MRV) van koolstofvastlegging wat vertrouwen geeft aan boeren en marktpartijen dat de beloofde koolstofvastlegging ook daadwerkelijk plaatsvindt.
- De financiering hiervan: het is nog onduidelijk hoe een goed verdienmodel eruit ziet, wat haalbaar is voor de boer en schaalbaar naar de markt en hoe stapeling kan plaatsvinden tussen publieke en private financiering.
In dit project hebben we geprobeerd om oplossingen te vinden voor beide knelpunten. In eerste instantie hebben we een aantal mogelijke verdienmodellen of business cases geïdentificeerd. Daarvan hebben we de meest kansrijke vervolgens getest in vijf praktische pilots, die inzichten hebben gegeven in de (niet-)werkbaarheid van de beschikbare MRV-protocollen en de verdienmodellen. Wij hopen dat deze inzichten de doorontwikkeling van carbon farming-projecten en -beleid verder vorm kunnen geven.