Oergezond met Oerdis - Eten zoals onze voorouders: wetenschap en praktijk

Karine Hoenderdos, Angela Severs. 2013. Oergezond met Oerdis - Eten zoals onze voorouders: wetenschap en praktijk. 13.2.311. 2013-003 VG. InnovatieNetwerk, Utrecht.
Pagina's / pages: 82
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

In deze uitgave van Karine Hoenderdos en Angela Severs passeren alle aspecten over oervoeding of paleolithische voeding de revue: waar komt oervoeding vandaan, hoe staat de wetenschap tegenover dit type voeding en hoe bereid je oervoeding in de keuken?

Onderzoekers dr. Miek Jong en drs. Inge Boers van het Louis Bolk Instituut zijn uitgebreid geïnterviewd over het eerste Nederlandse interventieonderzoek dat ooit is opgezet naar effecten van oervoeding (2011-2013). Hiervoor zijn 34 deelnemers onderzocht met verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en/of suikerziekte. Gedurende twee weken kregen zij al hun eten uitgereikt via chef-kok Erik van Veluwen. Bij de helft van de groep was de voeding gebaseerd op oervoeding (voornamelijk groenten, vlees, vis, eieren, noten en fruit en geen granen of zuivelproducten). De andere helft was de controlegroep en kreeg voeding gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum. Op deze manier hebben Jong en Boers onderzocht of de specifieke samenstelling van oervoeding invloed heeft op processen die zich bij het metabool syndroom in het lichaam afspelen.

Alle aspecten over het opzetten en uitvoeren van het onderzoek passeren de revue: hoe krijg je een dergelijk innovatief voedingsonderzoek gehonoreerd? Hoe werf je deelnemers met de juiste kenmerken? En hoe krijg je de logistieke puzzel rond om alle maaltijden elke dag vers bij de deelnemers te bezorgen? De wetenschappelijke publicatie met resultaten verwachten de onderzoekers eind 2013.

Naast Miek Jong en Inge Boers komen o.m. prof. dr. Frits Muskiet aan het woord, die stelt dat het bij gezondheid om de hele leefstijl gaat; prof. dr. Hanno Pijl, die pleit voor oervoeding vanuit de problematiek rond diabetes en overgewicht; en diëtiste Ria Penders die constateert dat vrijwel iedereen goed op oervoeding reageert. Verder volop recepten en tips om zelf met oervoeding aan de slag te gaan.

Het boek Oergezond met Oerdis is gefinancierd door InnovatieNetwerk, verbonden aan het huidige Ministerie van Economische Zaken.

Trefwoorden in Nederlands: paleolithische voeding, oervoeding
Tweede taal / secondary language Engels
Abstract / summary in English:

This publication by Karine Hoenderdos and Angela Severs reviews all aspects of primal food – also known as paleolithic food, or paleo food for short. What is the origin of the paleolithic diet, what is the scientific opinion of this diet, and how do you prepare a paleolithic meal?

The book presents an in-depth interview with Dr Miek Jong and Inge Boers M.Sc., researchers at the Louis Bolk Institute, about the first ever study in the Netherlands on the health effects of a paleolithic diet. This study, which ran from 2011 to 2013, examined thirty-four adults with increased risk of cardiovascular disease and/or diabetes. For twee weeks they received all their meals from top chef Erik van Veluwen. For one half of the group these meals were based entirely on ‘primal foods’ such as vegetables and fruits, meat, fish, eggs, and nuts – no grains or dairy products. The other half (the control group) received meals prepared according to the guidelines of the National Nutrition Centre. This way Jong and Boers were able to study whether the specific composition of the paleolithic diet has an effect on the medical conditions that form the metabolic syndrome.

Various issues related to the planning and implementation of this study are discussed: How to get funding for innovative nutrition studies like this? How to find suitable participants with the desired characteristics? How to solve the logistical challenge of delivering all meals, freshly prepared, to the participants every day? The researchers expect to publish the results of this study in a scientific medical journal by the end of 2013.

In addition to Miek Jong and Inge Boers the book includes conversations with various other people – including Professor Frits Muskiet, who states that health is a function of lifestyle as a whole; Professor Hanno Pijl, who advocates the primal diet as a means to address obesity and diabetes problems; and dietician Ria Penders, who observes that just about everyone responds well to a primal diet. Furthermore, the book contains plenty of recipes to get started with preparing primal food.

The publication of this book was funded by the InnovationNetwork Foundation, which is affiliated with the Netherlands Ministry of Economic Affairs.

Keywords in English: primal food, paleolithic food, paleo food