Jong geleerd is oud gedaan. Opfokken van leghennen voor alternatieve systemen

Monique W.P. Bestman, C. Keppler. 2005. Jong geleerd is oud gedaan. Opfokken van leghennen voor alternatieve systemen. LV-55. LV55. Louis Bolk Instituut, Driebergen.
Pagina's / pages: 62
Type: Overig
Download (pdf, 1.13 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor kippen. De omstandigheden tijdens de opfok hebben grote invloed op gezondheid, welzijn en productie tijdens de legperiode. Sommige dingen zijn zelfs onomkeerbaar. Eén daarvan is het ontstaan van verenpikken, dat allerlei aanleidingen kan hebben, maar dat nooit meer over gaat en alleen maar erger kan worden.

Verenpikken is één van de grootste welzijnsproblemen in de legpluimveehouderij. In het verleden werd dat opgelost met symptoombestrijding zoals snavelkappen en verduisteren. De werkelijke oorzaak van het probleem, namelijk onvolkomheden in de huisvesting of verzorging, werden niet aangepakt. Dit boek gaat over hoe de opfok van leghennen zodanig vorm gegeven kan worden dat de kippen zich er goed bij voelen, overigens zonder dat de belangen van de pluimveehouder uit het oog verloren worden. Een kip die goed opgefokt is en goed voorbereid op de omstandigheden op het legbedrijf, maakt een veel betere start en draagt daarmee bij aan een goede productie bij de legpluimveehouder. Dit boek is niet alleen een handboek en naslagwerk voor opfokkers, maar ook legpluimveehouders kunnen er hun voordeel mee doen. Een betere betrokkenheid bij de opfok leidt tot een betere overgang tussen opfok en leg en draagt daarmee ook bij aan een betere start. Een goed begin is het halve werk.

Trefwoorden in Nederlands: legpluimveehouderij, verenpikken, huisvesting, opfokken, legbedrijf