Het GLB na 2020: mogelijkheden voor biodiversiteit, bodem en klimaat

J. W. Erisman, A.M. van Doorn. 2018. Het GLB na 2020: mogelijkheden voor biodiversiteit, bodem en klimaat. 2018-025 LbP. Louis Bolk Instituut, Bunnik.
Pagina's / pages: 31
Type: Rapport
Download (pdf, 1.93 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

De voorstellen van de Europese Commissie voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn belangrijk voor de Nederlandse landbouwsector omdat zij inkomenssteun oplevert en een mogelijkheid biedt om verduurzaming van de landbouw te stimuleren. De Europese Commissie stelt als doelen van het nieuwe GLB:
"• Het bevorderen van een slimme en veerkrachtige landbouwsector;
"• Een wezenlijke bijdrage leveren aan Europese doelstellingen t.a.v. klimaat en natuurlijke
"leefomgeving;
"• Het versterken van de sociaaleconomische structuur van plattelandsgebieden.
"In het nieuwe voorstel is er veel ruimte voor lidstaten om gericht te werken aan regionale
"doelen.

"

De resultaten van deze studie laten zien wat mogelijkheden zijn voor de verschillende keuzes ten aanzien van toeslagen en maatregelen indien er vanuit doelen wordt geredeneerd.De methode is toepasbaar ook bij andere keuzes of invullingen. Van belang is om de maatregelen te richten op het perceelsniveau voor de doelen klimaat en bodem (inclusief water en basis biodiversiteit) en voor de maatregelen rond het perceel voor biodiversiteit en specifieke soorten. Inzet zou in ieder geval gericht moeten worden op integrale maatregelen of zorgen dat maatregelen optellen op alle aspecten. Hiervoor zouden geëigende instrumenten als de Kringloopwijzer en de Biodiversiteitsmonitor uitstekende hulpmiddelen kunnen zijn voor de kwantificering en sturing.

Trefwoorden in Nederlands: GLB biodiversiteit bodem klimaat landbouwbeleid leefomgeving