Evaluatie opschaling van de Gezonde Smikkelweken op de buitenschoolse opvang

Femke A. Hoefnagels, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2022. Evaluatie opschaling van de Gezonde Smikkelweken op de buitenschoolse opvang. 2022-040 VG. Louis Bolk Instituut, Bunnik.
Pagina's / pages: 28
Type: Rapport
Download (pdf, 1.13 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Voor een goede ontwikkeling en gezondheid op korte en lange termijn is het belangrijk dat kinderen een gezond eetpatroon aanleren. Volgens de nationale Voedselconsumptiepeiling eet meer dan de helft van de kinderen in Nederland onvoldoende groente en fruit. Ruim een half miljoen 4-12 jarige kinderen gaan gemiddeld 7,5 uur per week naar de Buitenschoolse Opvang (BSO) in Nederland. Op de BSO krijgen kinderen op verschillende momenten op de dag te eten en drinken. De BSO lijkt daarom, naast de basisschool, een geschikte setting om kinderen kennis te laten maken met verschillende soorten groente en fruit.

Deze rapportage beschrijft de evaluatie van de Gezonde Smikkelweken van Spoony die het Louis Bolk Instituut in opdracht van Jong Leren Eten heeft uitgevoerd. De Gezonde Smikkelweken bestaan uit vier activiteiten met groente op de BSO, een Kook- en Speelboek met daarin thuisactiviteiten en challenges op een online platform. De Gezonde Smikkelweken is geëvalueerd op het bereik, de implementatie, de waardering, het gepercipieerd effect en succes- en faalfactoren. Uit het onderzoek blijkt dat de Gezonde Smikkelweken succesvol zijn ontvangen. De BSO-medewerkers zijn over het algemeen positief over de Gezonde Smikkelweken en bijna unaniem positief over het vaker willen inzetten van de Gezonde Smikkelweken. De ervaringsgerichte activiteiten zijn een geschikte vorm van voedseleducatie voor op de BSO en blijken een veelbelovende manier om ook de thuissituatie te bereiken.

Trefwoorden in Nederlands: Gezonde Smikkelweken, buitenschoolse opvang, BSO, voeding, groente, voedselaanbod, voedseleducatie