Bodempodcast #8 Bemesting: het klei-hummuscomplex, precisiebemesting en 7de actieprogramma nitraat

Marianne Hoogmoed. 2022. Bodempodcast #8 Bemesting: het klei-hummuscomplex, precisiebemesting en 7de actieprogramma nitraat.
Type: Podcast
Luister hier naar de podcast:
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

In deze podcast hebben we het samen met Marianne Hoogmoed van het Louis Bolk Instituut over het onderwerp bemesting. We zijn te gast bij het akkerbouwbedrijf van Corine de Winter in Kruisland, Noord-Brabant. Marianne vertelt ons over het effect van verschillende bemestingssoorten op de bodem en hoe je hiermee kan sturen. Daarnaast gaat het onder andere over precisiebemesting (zonder robots en drones) en welke winst hiermee te behalen valt. Ook gaan we in op vragen als: moet je dat ene perceel dat het lastig heeft minder opbrengt nu juist minder of meer bemesten? Tot slot gaan we uiteraard ook weer met de shop in de hand het veld in om de bodemkwaliteit te beoordelen.

Alle bodempodcasts beluisteren
 

De Bodempodcast

Wil jij mee leren over wat bodemkwaliteit precies is, hoe je dit in het veld bepaalt en hoe je de bodemkwaliteit op jouw bedrijf kan verbeteren? Dit, en nog veel meer, leer je in de bodempodcast: een serie van 18 podcasts over duurzaam bodembeheer. Onafhankelijke bodemkundigen van o.a. het Louis Bolk Instituut vertellen je in de podcast hoe je zelf de je bodemkwaliteit kan beoordelen, hoe je problemen signaleert en wat hiervoor duurzame oplossingen zijn. De cursus is geschikt voor zowel melkveehouders en akkerbouwers en we behandelen alle bodemtypes binnen Nederland. We gaan praktijkgericht aan de slag en bouwen de kennis vanaf de basis op. Daarnaast behandelen we actuele thema’s zoals koolstofvastlegging, niet kerende grondbewerking en de samenwerking akkerbouw-melkvee.

De bodempodcast een product is van Boerenverstand Onderzoek & Advies. Meer informatie bij mijnbodemconditie.nl 
MijnBodemconditie is gezamenlijk ontwikkeld door BoerenverstandELFPOLNVProvincie GelderlandProvincie Drenthe.

Trefwoorden in Nederlands: nitraat, bodem, bemesting, bodemkwaliteit