Biodiversiteit in de melkveehouderij – investeren in veerkracht en reduceren van risico’s

Het conceptueel kader getest op Schiermonnikoog: resultaten van een haalbaarheidsstudie

J. W. Erisman, Herman Hofstee. 2016. Biodiversiteit in de melkveehouderij – investeren in veerkracht en reduceren van risico’s: Het conceptueel kader getest op Schiermonnikoog: resultaten van een haalbaarheidsstudie. 2016-018 LbD. Louis Bolk Instituut, Driebergen.
Pagina's / pages: 49
Type:
Download (pdf, 2.41 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Melkveehouders van Schiermonnikoog beseffen dat regelgeving en economische randvoorwaarden op de lange termijn het risico vergroten op problemen bij de huidige landbouwpraktijk. Het risico is niet alleen aanzienlijk voor agrarische ondernemers, maar ook voor natuur en biodiversiteit. De melkveehouders willen daarom graag ontwikkelen naar een duurzame landbouw op het eiland zodat de druk op natuur (bijvoorbeeld ten aanzien van stikstofdepositie) binnen acceptabele grenzen komt en dat biodiversiteit (bijvoorbeeld weidevogels) bevorderd wordt.

"

In de haalbaarheidsstudie die het Louis Bolk Instituut heeft uitgevoerd om de meest kansrijke transities naar een nieuw businessmodel te achterhalen, zijn twee opties naar voren gekomen die zijn: omschakelen naar biologische bedrijfsvoering met of zonder een zuivellijn dan wel extensiveren met een zuivellijn.

Trefwoorden in Nederlands: Schiermonnikoog, melkveehouderij, biodiversiteit, natuurbehoud, zuivellijn, duurzame landbouw, biologische melkveehouderij, conceptueel kader, omschakelen, biodiversiteit