Toepassing Bolkmodel voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving op Sint Eustatius

De natuur is van cruciaal belang voor St Eustatius, maar staat onder druk. Gaat de natuur onderuit, dan ook achtereenvolgens het toerisme, de economie, en de community. Het doel van dit project was om te komen tot duurzame business modellen voor natuurbescherming. Daarbij zijn we uitgegaan van het Bolkmodel voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving en hebben dat in eerste instantie gericht op een gezond eiland met een balans tussen People, Planet en Profit. 

Foto: Walter Hellebrand op nl.wikipedia, CC BY-SA 3.0

Het doel van dit project was de ontwikkeling van duurzame business modellen voor natuurbescherming op St. Eustatius. Dit betekent een combinatie van natuurbescherming als basis voor een gezonde, veerkrachtige gemeenschap. Binnen dit kader zijn nieuwe duurzame bedrijfsmodellen worden verkend. Het Bolkmodel voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving met integrale, participatieve werkmethode is toegepast om de lokale behoeften in kaart te brengen, alsmede de kwaliteiten van alle betrokken actoren (natuur, bewoners, private en publieke organisaties en NGO’s). Tot slot hebben we duurzame oplossingsrichtingen in beeld gebracht. Hierbij heeft de balans tussen People (community), Planet (natuur) en Profit (economie) centraal gestaan. Het model is aangevuld met de Wageningen Economic Research-aanpak voor het verkennen en ontwikkelen van financiële- en bedrijfsmodellen. Dit is op een interactieve manier uitgevoerd met stakeholders, door het Bolkmodel te verbinden met een ‘canvas’-aanpak waarbij innovatieve, natuurinclusieve business modellen zijn ontworpen die als pilot zijn uitgewerkt. Gezien de vaak vergelijkbare problematiek is er potentie voor uitrol van de resultaten over andere eilanden in de Nederlandse Cariben. 

Het Louis Bolk Instituut heeft onder andere de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • Inhoudelijke projectleiding
  • Onderzoek ecologische status en knelpunten
  • Participatieve workshops met stakeholders
  • Onderzoek naar oplossingen voor natuurinclusieve businessmodellen vanuit PPP-perspectief
  • Natuurinclusieve pilots
  • Aanbevelingen

Het project is uitgevoerd van begin 2021 tot april 2025. 

Dit PPS-project is gefinancierd door het ministerie van LVVN, Van Oord Offshore, STENAPA en Stichting Future Coral Reefs. Het is uitgevoerd door een breed samenwerkingsverband van Louis Bolk Instituut, Wageningen Economical Research, St Eustatius National Parks Foundation (STENAPA), NIOZ - Caribbean Netherlands Science Institute (CNSI), Van Oord Offshore, Dutch Caribbean Nature Alliance DCNA, Government of St Eustatius, Stichting Future Coral Reefs en HBO-University Van Hall Larenstein.