Toegankelijker maken van gezonde voeding

Gezonde voeding voor iedereen om bij te dragen aan het verkleinen van gezondheidsverschillen

Financiële, mentale en fysieke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit leidt tot gezondheidsverschillen binnen onze maatschappij. Het Louis Bolk Instituut onderzocht hoe deze verschillen verkleind kunnen worden door in te zetten op voeding en leefomgeving, met als doel een duurzame verandering teweeg te brengen om te voorkomen dat toekomstige generaties in een vicieuze cirkel blijven hangen. Zo krijgen kinderen in de toekomst een betere start en daarmee betere kansen.
 

Voedselbank en gezond eten

Uit onderzoek blijkt dat mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank minder gezond eten. Het Louis Bolk Instituut heeft een klein behoefteonderzoek gedaan onder afnemers van de Voedselbank. Willen zij graag iets veranderen? Hoe gezond voelen zij zich en waar heeft dat mee te maken? Uit gesprekken en vragenlijsten bleek dat de mensen gezond eten belangrijk voor hun gezondheid vinden. Het werd net zo vaak, of zelfs vaker genoemd dan stress. Lees meer in de factsheet n.a.v. een onderzoek dat wij deden in Dordrecht. Uit diezelfde gesprekken en uit gesprekken met gemeenten bleek dat de vraag naar gezonde voeding niet alleen Voedselbank-afnemers bezig houdt, maar minstens net zo belangrijk is voor mensen die geen recht hebben op een Voedselbankpakket maar wel moeite hebben met rondkomen.

Lees hier meer over de relatie tussen geldstress en gezond eetgedrag.  

Initiatieven voor gezinnen met jonge kinderen

Daarom onderzochten we in Utrecht Noordwest onder een bredere doelgroep waar men behoefte aan heeft als het gaat om gezond eten. We richtten ons daarbij op gezinnen met jonge kinderen die moeite hebben met rondkomen. Er bleken tal van initiatieven te zijn rond dit thema, en bewoners deelden veel ideeën en tips. Bepalend voor eetpatronen waren onder andere gemak, tijdsdruk, stress, beperkte financiële middelen, voorkeuren van kinderen en het belang van thuis koken. Deze thema’s zijn vervolgens besproken tijdens een bijeenkomst waarin professionals en bewoners samen nadachten over de toekomst van de wijk. Er bleek groot enthousiasme te zijn om samen met elkaar te werken aan gezondheid voor iedereen. Lees meer in de factsheet met resultaten van het onderzoek in Utrecht Noordwest.

Werken naar een betere sociale en fysieke leefomgeving

De opgedane kennis willen we vertalen naar de praktijk en naar vervolgonderzoek. Dit doen we door praktijkgericht actie-onderzoek waarin zowel inwoners als professionals worden betrokken, zodat zij samen richting geven aan de ontwikkelingen in de wijk. We gaan opzoek naar nuttige samenwerkingsverbanden, waarbij we ons richten op borging van goede initiatieven en uiteraard monitoren wat er goed gaat, effectief is en wat beter kan. Hierin nemen we alle aspecten mee, van inwoners tot professionals en de leefomgeving.

Een voorbeeld hiervan dat voortborduurt op het onderwerp ‘Voedselbank en gezond eten’ is te lezen op de projectpagina Gezond en duurzaam voedsel voor mensen in armoede. In dit project onderzochten we hoe gezond en duurzaam voedsel voor klanten van de voedselbank toegankelijk gemaakt kan worden, een samenwerking tussen boerderij de Biesterhof en Voedselbank Nijmegen diende als casus. Er werd gekeken welke producten en diensten aansluiten op de behoeften van deze groep en hoe een rendabele constructie voor de samenwerking tussen boerderijen en voedselbanken kan worden opgezet. Lees meer in de factsheet met resultaten van het onderzoek

Dat is voor het Louis Bolk Instituut de manier om op holistische wijze actief bij te dragen aan het creëren van inzicht over effectieve burgerparticipatie dat bijdraagt aan een betere sociale en fysieke leefomgeving met als doel een gezondere samenleving met minder gezondheidsverschillen.