Onderzoek naar microbioom in ons voedsel

Wat is het effect van bepaalde voeding op gezondheid? Dit is een ingewikkelde en ook fascinerende vraag. Bij het Louis Bolk Instituut starten we een onderzoek hiernaar, namelijk naar de verschillen in microbioom op allerlei soorten groenten. Daarbij kijken we zowel naar het microbioom op het gewas als naar dat in de menselijke darm. Dergelijk onderzoek is uiterst complex, omdat bijzonder veel factoren de gezondheid en het microbioom beïnvloeden. Maar waarop focussen wij ons eigenlijk in dit onderzoek?

Verschillen in microbioom bepaald door teeltwijze?

Microbioom is het geheel aan micro-organismen, waaronder bacteriën, die op een organisme leven. Onze onderzoekers richten zich met name op het microbioom in en op groenten uit zowel gangbare als biologische teelt. We richten ons op zes bladgroenten, zoals spinazie en rucola. De biologische teeltwijze onderscheidt zich duidelijk van de gangbare. Biologische telers gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen. Het zou daarom kunnen dat bijvoorbeeld de bodemprocessen in de biologische teelt tot ander microbioom en andere inhoudsstoffen in het gewas leiden.

We onderzoeken of er in het product verschillen zijn tussen beide teeltvormen op microbioom en of een relatie bestaat met de aanwezigheid van pesticiden en inhoudsstoffen. Ook kijken we hoe een eventueel verschil in microbioom zich manifesteert op deze groenten, of de micro-organismen de menselijke darm bereiken en of er nadien gezondheidseffecten te ontdekken zijn. Dit onderzoeken we onder andere met DNA-sequencing en met een kunstmatige darm.

Innovatieve ontdekkingstocht

We gaan er momenteel vanuit dat hoge aantallen en grote variatie in bacteriën effect hebben op darmflora en uiteindelijk op de gezondheid van de mens. Maar over de werking van het microbioom is nog veel onbekend. Het is daarom relevant om te ontdekken of een bladgroente met bijvoorbeeld veel bacteriën erop uiteindelijk een positief, neutraal of negatief effect heeft op de gezondheid. Het innovatieve van het project is dat we de integraal kijken naar het microbioom: in zowel het landbouw-, voedsel- en gezondheidssysteem. Deze systemen vormen namelijk één geheel.

Het project voeren we uit in samenwerking met andere onderzoeksinstellingen. Het doel is dat we kennis genereren over de mogelijke gezondheidseffecten van groenten en fruit uit zowel biologische als gangbare teeltsystemen. De kennis delen we in een wetenschappelijk artikel en een factsheet voor het bredere publiek.

Lees ook

Rapport Pilot: Microbial diversity in agricultural systems and its effects on the human microbiome