COCOZ vervolgproject: Samenwerken complementaire en reguliere zorg

Complementaire zorg wordt steeds belangrijkere voor de gezondheidszorg. Steeds meer mensen maken gebruik van complementaire zorg en willen hierover in contact met reguliere zorgverleners. De communicatie is niet altijd vanzelfsprekend of gemakkelijk. Daarnaast is er ook een groeiende behoefte aan communicatie tussen complementair en regulier werkende zorgprofessionals bijvoorbeeld bij veelvoorkomende en moeilijk te behandelen klachten. RBCZ, een koepel van 28 beroepsverenigingen complementaire zorg, heeft samen met het Louis Bolk Instituut en het Van Praag Instituut in dit project gewerkt om deze communicatie tussen zorgprofessionals te versterken.

COCOZ vervolgproject

Het COCOZ vervolgproject in samenwerking met RBCZ bouwde voort op de resultaten van het eerste COCOZ project. In het eerste COCOZ (Communicatie en Verwijzing Complementaire Zorg) project (2016-2019) hebben zes beroepsverenigingen met huisartsen gewerkt aan het ontwikkelen van tools om de communicatie en samenwerking te versterken. De resultaten en de ontwikkelde tools van het eerste COCOZ-project vindt u hier.

In het vervolgproject zijn er drie proeftuinen geweest, in Utrecht, Amsterdam en in Noord-Nederland. In ieder van deze proeftuinen waren 5 beroepsverenigingen van RBCZ vertegenwoordigd en 5-7 regulier werkende zorgprofessionals. In deze proeftuinen werd samengewerkt aan het ontwikkelen en vernieuwen van de eerder ontwikkelde communicatietools (eerste COCOZ-project), het verzamelen van bewijs rond een aantal belangrijke klachten, en de implementatie van deze tools in de praktijk. Het doel: de samenwerking tussen regulier en complementair versterken en ook multidisciplinair werken van complementaire werkende professionals onderling versterken.

Resultaten

Na gedurende twee jaar is het project eind 2024 afgerond. Concreet zijn er twee verschillende tools ontwikkeld die bijdragen aan de communicatie tussen de zorgverleners en het openen van het gesprek over complementaire zorg. 

  1. Keuzehulp Complementaire Zorg: de keuzehulp geeft suggesties voor complementaire behandelopties op basis van de best beschikbare evidence. De wetenschappelijke onderbouwing is in kaart gebracht voor voor 12 verschillende complementaire therapieën bij 6 veelvoorkomende en moeilijk te behandelen klachten (lage rugpijn, depressieve klachten, burnout klachten, SOLK/ALK, prikkelbare darmsyndroom, chronische vermoeidheid).
  2. Daarnaast zijn er communicatie tools ontwikkeld om de communicatie onderling te verbeteren. Tools zoals bijvoorbeeld over de eerste stap zetten in communicatie en communiceer je met een reguliere zorgverlener, voorbeeldbrieven en informatie voor beroepsorganisaties.

De resultaten zijn beschikbaar gesteld voor alle RBCZ beroepsverenigingen en hun leden. Daarnaast zal hier nog een wetenschappelijke publicatie over worden gemaakt.

Meer informatie over COCOZ

COCOZ: Communicatie voor complementaire zorg (website RBCZ)