Marieke C.E. Battjes-Fries

Dr. Ir. Marieke C.E. Battjes-Fries
Onderzoeker Voeding & Gezondheid
Telefoon: +31(0)343 523.860 (algemeen)
twitter icon

Expertise

Marieke is onderzoeker Voeding & Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. Als voedingskundig epidemioloog heeft ze expertise in het evalueren van praktijkgedreven interventies gericht op het stimuleren van gezonde en duurzame voeding. Voornamelijk bij kinderen maar ook in andere settings, zoals in kinderdagverblijven, op scholen, in het speciaal onderwijs en in de zorg. Ze is gepromoveerd op het onderwerp ‘effectiviteit van voedingseducatie in het basisonderwijs’ en heeft expertise in smaakontwikkeling en de ontwikkeling van eetgewoontes bij kinderen.

Alle publicaties

Direct naar:

Rapport

G.K. Pot, Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Peter Voshol. 2021. Final report for ‘Reversing diabetes type 2 nutrition as medicine'.
Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot, Peter Voshol. 2019. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Peter Voshol, Marieke C.E. Battjes-Fries, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2018. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Olga Patijn MSc, Peter Voshol, Marieke C.E. Battjes-Fries, Edwin Nuijten. 2018. Health effects of ancient wheat species compared to modern wheat varieties.
Marieke C.E. Battjes-Fries, Lucy P.L. van de Vijver, Miek C. Jong, Chris J. Koopmans. 2017. Impact biologische boodschappenmand.
Herman van Wietmarschen, Marja van Vliet, Marieke C.E. Battjes-Fries, Miek C. Jong. 2017. Mindfulness voor huisartsen en andere professionals in de zorg.

Flyers en factsheets

Marieke C.E. Battjes-Fries, Femke A. Hoefnagels. 2021. Factsheet: De Gezonde Smikkelweek en voedseleducatie op de BSO.
Louise Witteman, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2021. Gezonde voeding voor iedereen toegankelijk.

Wetenschappelijk artikel

Machiel J. Reinders, Lilou Lieshout, G.K. Pot, Nicole Neufinger, Eva van den Broeke, Marieke C.E. Battjes-Fries, Joris Heijnen. 2020. Portioning meat and vegetables in four different out of home settings.
Annemijn Visscher, Marieke C.E. Battjes-Fries, Ondine van de Rest, Olga Patijn MSc, Mascha van der Lee, Nienke Wijma-Idsinga, G.K. Pot, Peter Voshol. 2020. Fingerfoods: a feasibility study to enhance fruit and vegetable consumption in Dutch patients with dementia in a nursing home.
G.K. Pot, Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Hanno Pijl, Renger Witkamp, Marianne de Visser, Nynke van der Zijl, Maaike de Vries, Peter Voshol. 2019. Nutrition and lifestyle intervention in type 2 diabetes: pilot study in the Netherlands showing improved glucose control and reduction in glucose lowering medication.
A. Haveman-Nies, Marieke C.E. Battjes-Fries, Wieteke M. van Wijhe-van Zadelhoff, J.H. Snel. 2017. No change no progress: why school-based nutrition education programmes should continue to evolve.

Overig

Peter Voshol, Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot. 2017. Samenvatting van publicatie: "Eten voor Reuma Voedingsinterventie bij reumapatiënten".
Marieke C.E. Battjes-Fries, Peter Voshol, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2017. Samenvatting van publicatie "Anders Eten bij MS".