Marieke Battjes-Fries

dr. ir. Marieke Battjes-Fries
Onderzoeker Voeding & Gezondheid
Telefoon: +31(0)343 523.860 (algemeen)
twitter icon

Expertise

Marieke is onderzoeker Voeding & Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. Als voedingskundig epidemioloog heeft ze expertise in het evalueren van praktijkgedreven interventies gericht op het stimuleren van gezonde en duurzame voeding. Voornamelijk bij kinderen maar ook in andere settings, zoals in kinderdagverblijven, op scholen, in het speciaal onderwijs en in de zorg. Ze is gepromoveerd op het onderwerp ‘effectiviteit van voedingseducatie in het basisonderwijs’ en heeft expertise in smaakontwikkeling en de ontwikkeling van eetgewoontes bij kinderen.

Alle publicaties

Direct naar:
Wetenschappelijk artikel

Wetenschappelijk artikel

Geertje van Wijk, Lisa van Antwerpen, Femke Hoefnagels, Sjef Staps, Marieke Battjes-Fries. 2024. The feasibility of combining greening schoolyards and nutrition education in primary schools: A qualitative study.
Machiel J. Reinders, Lilou van Lieshout, G.K. Pot, Nicole Neufinger, Eva van den Broeke, Marieke Battjes-Fries, Joris Heijnen. 2020. Portioning meat and vegetables in four different out of home settings.
Annemijn Visscher, Marieke Battjes-Fries, Ondine van de Rest, Olga Patijn MSc, Mascha van der Lee, Nienke Wijma-Idsinga, G.K. Pot, Peter Voshol. 2020. Fingerfoods: a feasibility study to enhance fruit and vegetable consumption in Dutch patients with dementia in a nursing home.
G.K. Pot, Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Hanno Pijl, Renger Witkamp, Marianne de Visser, Nynke van der Zijl, Maaike de Vries, Peter Voshol. 2019. Nutrition and lifestyle intervention in type 2 diabetes: pilot study in the Netherlands showing improved glucose control and reduction in glucose lowering medication.
A. Haveman-Nies, Marieke Battjes-Fries, Wieteke M. van Wijhe-van Zadelhoff, J.H. Snel. 2017. No change no progress: why school-based nutrition education programmes should continue to evolve.
Rapport

Rapport

Femke Hoefnagels, Geertje van Wijk, Marieke Battjes-Fries. 2024. Evaluatie van de pilot voedseleducatie in het (voortgezet) speciaal onderwijs.
Iris Flamand, Leonie Barelds, Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries, Willemijn Cuijpers, Zsuzsan Proos, Mirjam Bus, Ilse Geijzendorffer, Peter Keijzer. 2023. Boer, Bodem & Gezondheid.
M. Meeusen, Victor Immink, Machiel J. Reinders, Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels, G.K. Pot, Peter Voshol, Michel Altan, Elena Cavagnaro, Ernst Jonker, Lilou van Lieshout, Arzien Wels - de Lint, Jesse van de Sande, Lieke Sauer. 2022. Gezonde voeding in de zorg & horeca.
G.K. Pot, Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Peter Voshol. 2021. Final report for ‘Reversing diabetes type 2 nutrition as medicine'.
Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot, Peter Voshol. 2019. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Olga Patijn MSc, Peter Voshol, Marieke Battjes-Fries, Edwin Nuijten. 2018. Health effects of ancient wheat species compared to modern wheat varieties.
Peter Voshol, Marieke Battjes-Fries, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2018. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Marieke Battjes-Fries, Lucy van de Vijver, Miek Jong, Chris Koopmans. 2017. Impact biologische boodschappenmand.
Herman van Wietmarschen, Marja van Vliet, Marieke Battjes-Fries, Miek Jong. 2017. Mindfulness voor huisartsen en andere professionals in de zorg.
Flyers en factsheets

Flyers en factsheets

Marieke Battjes-Fries, Iris Flamand, Geertje van Wijk. 2024. Gezond en duurzaam voedsel voor mensen in armoede.
Gertrude Zeinstra, Femke Hoefnagels, Saskia Meijboom, Marieke Battjes-Fries. 2022. Eten van groente en fruit stimuleren bij jonge kinderen via kinderdagverblijven.
Louise Witteman, Marieke Battjes-Fries. 2021. Gezonde voeding voor iedereen toegankelijk.
Congres bijdragen

Congres bijdragen

Overig

Overig

Marieke Battjes-Fries, Peter Voshol, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2017. Samenvatting van publicatie "Anders Eten bij MS".