dr. ir.
Marieke Battjes-Fries
Onderzoeker Voeding & Gezondheid
Telefoon: +31(0)343 523.860 (algemeen)
E-mail: m.battjes@louisbolk.nl
Expertise
Marieke is onderzoeker Voeding & Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. Als voedingskundig epidemioloog heeft ze expertise in het evalueren van praktijkgedreven interventies gericht op het stimuleren van gezonde en duurzame voeding. Voornamelijk bij kinderen maar ook in andere settings, zoals in kinderdagverblijven, op scholen, in het speciaal onderwijs en in de zorg. Ze is gepromoveerd op het onderwerp ‘effectiviteit van voedingseducatie in het basisonderwijs’ en heeft expertise in smaakontwikkeling en de ontwikkeling van eetgewoontes bij kinderen.
Recente publicaties
Alle publicaties
- Wetenschappelijk artikel (12)
- Rapport (16)
- Flyers en factsheets (6)
- Congres bijdragen (3)
- Overig (2)
Wetenschappelijk artikel
Rapport
Flyers en factsheets
Congres bijdragen
Overig
Wetenschappelijk artikel
Geertje van Wijk, Lisa van Antwerpen, Femke Hoefnagels, Sjef Staps, Marieke Battjes-Fries. 2024. The feasibility of combining greening schoolyards and nutrition education in primary schools: A qualitative study.
Download full text (pdf)
Machiel J. Reinders, Marieke Battjes-Fries, Emily Bouwman, M. Meeusen. 2024. Effectively implementing healthy and sustainable food practices in out-of-home food service locations: The perspective of the catering staff members .
Download full text (pdf)
Femke Hoefnagels, Olga Patijn MSc, M. Meeusen, Marieke Battjes-Fries. 2023. The perceptions of food service staff in a nursing home on an upcoming transition towards a healthy and sustainable food environment: a qualitative study.
Download full text (pdf)
Gertrude Zeinstra, Femke Hoefnagels, Saskia Meijboom, Marieke Battjes-Fries. 2023. Implementation of four strategies in Dutch day-care centres to stimulate young children's fruit and vegetable consumption.
Download full text (pdf)
Machiel J. Reinders, Lilou van Lieshout, G.K. Pot, Nicole Neufinger, Eva van den Broeke, Marieke Battjes-Fries, Joris Heijnen. 2020. Portioning meat and vegetables in four different out of home settings.
Download full text (pdf)
G.K. Pot, Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Nynke van der Zijl, Hanno Pijl, Peter Voshol. 2020. Lifestyle medicine for type 2 diabetes: practice-based evidence for long-term efficacy of a multicomponent lifestyle intervention (Reverse Diabetes2 Now).
Download full text (pdf)
Annemijn Visscher, Marieke Battjes-Fries, Ondine van de Rest, Olga Patijn MSc, Mascha van der Lee, Nienke Wijma-Idsinga, G.K. Pot, Peter Voshol. 2020. Fingerfoods: a feasibility study to enhance fruit and vegetable consumption in Dutch patients with dementia in a nursing home.
Download full text (pdf)
G.K. Pot, Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Hanno Pijl, Renger Witkamp, Marianne de Visser, Nynke van der Zijl, Maaike de Vries, Peter Voshol. 2019. Nutrition and lifestyle intervention in type 2 diabetes: pilot study in the Netherlands showing improved glucose control and reduction in glucose lowering medication.
Download full text (pdf)
Karin Boslooper-Meulenbelt, Olga Patijn MSc, Marieke Battjes-Fries, Hinke Haisma, G.K. Pot, Gerjan Navis. 2019. Barriers and Facilitators of Fruit and Vegetable Consumption in Renal Transplant Recipients, Family Members and Healthcare Professionals—A Focus Group Study.
Download full text (pdf)
M.P. Poelman, S.C. Dijkstra, H. Sponselee, C.B.M. Kamphuis, Marieke Battjes-Fries, M. Gillebaart, J. Seidell. 2018. Towards the measurement of food literacy with respect to healthy eating: the development and validation of the self perceived food literacy scale among an adult sample in the Netherlands.
Download full text (pdf)
Herman van Wietmarschen, Bram Tjaden, Marja van Vliet, Marieke Battjes-Fries, Miek Jong. 2018. Effects of mindfulness training on perceived stress, self-compassion, and self-reflection of primary care physicians: a mixed-methods study.
Download full text (pdf)
A. Haveman-Nies, Marieke Battjes-Fries, Wieteke M. van Wijhe-van Zadelhoff, J.H. Snel. 2017. No change no progress: why school-based nutrition education programmes should continue to evolve.
Download full text (pdf)
Rapport
Femke Hoefnagels, Geertje van Wijk, Marieke Battjes-Fries. 2024. Evaluatie van de pilot voedseleducatie in het (voortgezet) speciaal onderwijs.
Download full text (pdf)
Geertje van Wijk, Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries. 2023. Evaluatie van de pilot Gezonde Smikkelweken op basisscholen in lage SES wijken.
Download full text (pdf)
Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries. 2023. Inventarisatie van te maken aanpassingen aan voedseleducatieprogramma's voor gebruik in het (voortgezet) speciaal onderwijs.
Download full text (pdf)
Iris Flamand, Leonie Barelds, Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries, Willemijn Cuijpers, Zsuzsan Proos, Mirjam Bus, Ilse Geijzendorffer, Peter Keijzer. 2023. Boer, Bodem & Gezondheid.
Download full text (pdf)
Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries. 2023. Effectevaluatie van het 'Weet wat je eet' lespakket voor het voorgezet onderwijs.
Download full text (pdf)
Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries. 2022. Evaluatie opschaling van de Gezonde Smikkelweken op de buitenschoolse opvang.
Download full text (pdf)
M. Meeusen, Victor Immink, Machiel J. Reinders, Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels, G.K. Pot, Peter Voshol, Michel Altan, Elena Cavagnaro, Ernst Jonker, Lilou van Lieshout, Arzien Wels - de Lint, Jesse van de Sande, Lieke Sauer. 2022. Gezonde voeding in de zorg & horeca.
Download full text (pdf)
Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels. 2021. Evaluatie van de pilot 'Een gezonde leefstijl begint bij de jeugd' in Alphen aan den Rijn.
Download full text (pdf)
Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels. 2021. Voedseleducatie binnen de buitenschoolse opvang: de 'Gezonde Smikkelweek' van Spoony.
Download full text (pdf)
G.K. Pot, Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Peter Voshol. 2021. Final report for ‘Reversing diabetes type 2 nutrition as medicine'.
Download full text (pdf)
Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot, Peter Voshol. 2019. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Download full text (pdf)
Olga Patijn MSc, Peter Voshol, Marieke Battjes-Fries, Edwin Nuijten. 2018. Health effects of ancient wheat species compared to modern wheat varieties.
Download full text (pdf)
Peter Voshol, Marieke Battjes-Fries, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2018. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Download full text (pdf)
Marieke Battjes-Fries, Lucy van de Vijver, Miek Jong, Chris Koopmans. 2017. Impact biologische boodschappenmand.
Download full text (pdf)
Herman van Wietmarschen, Marja van Vliet, Marieke Battjes-Fries, Miek Jong. 2017. Mindfulness voor huisartsen en andere professionals in de zorg.
Download full text (pdf)
Lucy van de Vijver, Marieke Battjes-Fries, Marja van Vliet, Miek Jong. 2016. Verhogen van groente- en fruitconsumptie - (Biologische) groente en fruit interventie bij kinderen in kinderdagverblijven.
Download full text (pdf)
Flyers en factsheets
Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries. 2024. Factsheet: Voedseleducatie in het speciaal onderwijs.
Download full text (pdf)
Marieke Battjes-Fries, Iris Flamand, Geertje van Wijk. 2024. Gezond en duurzaam voedsel voor mensen in armoede.
Download full text (pdf)
Gertrude Zeinstra, Femke Hoefnagels, Saskia Meijboom, Marieke Battjes-Fries. 2022. Eten van groente en fruit stimuleren bij jonge kinderen via kinderdagverblijven.
Download full text (pdf)
Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels. 2021. Behoeftepeiling voedseleducatie in het speciaal (basis)onderwijs.
Download full text (pdf)
Louise Witteman, Marieke Battjes-Fries. 2021. Gezonde voeding voor iedereen toegankelijk.
Download full text (pdf)
Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels. 2021. Factsheet: De Gezonde Smikkelweek en voedseleducatie op de BSO.
Download full text (pdf)
Congres bijdragen
Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries. 2024. Poster: Effectevaluatie van het lespakket ‘Weet wat je eet’ voor het voortgezet onderwijs.
Download full text (pdf)
Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries. 2023. Effectiveness of the ‘Know what you eat’ nutrition education program for Dutch secondary schools.
Download full text (pdf)
Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels. 2023. Evaluation of a nutrition education program at the Dutch out-of-school care during summer holidays.
Download full text (pdf)
Overig
Peter Voshol, Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot. 2017. Samenvatting van publicatie: "Eten voor Reuma Voedingsinterventie bij reumapatiënten".
Download full text (pdf)
Marieke Battjes-Fries, Peter Voshol, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2017. Samenvatting van publicatie "Anders Eten bij MS".
Download full text (pdf)