Dr. ir.
Lucy P.L. van de Vijver
Senior Onderzoeker Voedingskwaliteit & Gezondheid
Telefoon: +31(0)343 523.860 (algemeen)
E-mail: info@louisbolk.nl (algemeen)
Publications
Flyers en factsheets
Udo Prins, Lucy P.L. van de Vijver, Peter Voshol. 2017. Lupine: Een gezond alternatief voor boer en burger.
Download full text (pdf)
Paul Doesburg, Lucy P.L. van de Vijver. 2006. Kwaliteit in beeld: Voedingskristallisaties.
Download full text (pdf)
Rapport
Marieke C.E. Battjes-Fries, Lucy P.L. van de Vijver, Miek C. Jong, Chris J. Koopmans. 2017. Impact biologische boodschappenmand.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Marieke C.E. Battjes-Fries, Marja van Vliet, Miek C. Jong. 2016. Verhogen van groente- en fruitconsumptie - (Biologische) groente en fruit interventie bij kinderen in kinderdagverblijven.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Cynthia Verwer, G. Smolders, A.J.T.M. Hospers-Brands, Nick J.M. van Eekeren. 2016. The cycle of veterinary antibiotics in the ecosystem.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Miek C. Jong. 2015. Wereld School Wereld Wijk: werken aan duurzaamheid en leefbaarheid in de wijk;.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Miek C. Jong. 2015. Abstract of publication 'World School World Neighbourhood: working on sustainability and livability in the neighbourhood'.
Download full text (pdf)
Cynthia Verwer, Lucy P.L. van de Vijver. 2015. Opzet en effecten van kleinschalige zorg op boerderijen - inventarisatie van de literatuur en praktijkervaringen.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Willemijn J.M. Cuijpers. 2013. De Bruistuin: De vitale groene schakel in de ontmoeting tussen ouderen.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Marja van Vliet, M. van Apeldoorn, Miek C. Jong. 2013. Wijkgezondheidstuin de "Bruistuin": De ontwikkeling van een preventieprogramma gebaseerd op een wijkgezondheidstuin..
Download full text (pdf)
Marja van Vliet, Lucy P.L. van de Vijver. 2012. 'Kan biologische voeding een bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen met kanker?' Ervaringen van de patiënt.
Download full text (pdf)
M. van Apeldoorn, Lucy P.L. van de Vijver. 2012. Biologische voeding op kinderdagverblijven, een inventarisatie.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Cynthia Verwer, Nico Bondt, D.J. Mevius. 2012. Antibioticaresistentie in de biologische varkenshouderij.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver. 2010. Gezondheidseffecten van biologische voeding: Ervaringsverhalen.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, R. Hoogenboom, Machteld A.S. Huber. 2009. Voedselkwaliteit, veiligheid en gezondheid van biologische producten.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Jan de Wit. 2009. Koemelk: Effecten van bewerkingen op gezondheid.
Download full text (pdf)
Paul Doesburg, Lucy P.L. van de Vijver. 2008. Differentiation of conventional and organic rye through biocrystallisation.
Anneke de Vries, Jan de Wit, B. Slaghuis, J. Verstappen, Lucy P.L. van de Vijver. 2008. Vitamines, mineralen en smaak.
Download full text (pdf)
Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. Biocrystallisation Milk und Frischkäse.
Lucy P.L. van de Vijver. 2007. Zijn gezondheidsclaims op biologische eieren mogelijk? Deskstudie.
Download full text (pdf)
Machteld A.S. Huber, Paul Doesburg, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. Biocrystallisations - Milk treatments.
Download full text (pdf)
Machteld A.S. Huber, Paul Doesburg, J.O. Andersen, M. Paulsen, J. Kahl, N. Busscher, G. Mergardt, S. Kretschmer, A. Zalecka, A. Meelursarn, Erik W. Baars, Lucy P.L. van de Vijver, D. Nierop. 2007. Validation of the visual evaluation..
Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. Processing of apple juice, a pilot study..
Machteld A.S. Huber, Ruth Adriaansen-Tennekes, Lucy P.L. van de Vijver. 2006. Verantwoorde en Communiceerbare gezondheidsargumenten bij biologische producten.
Download full text (pdf)
Brochure
Cynthia Verwer, Lucy P.L. van de Vijver. 2016. Opzet en effecten van kleinschalige zorg.
Download full text (pdf)
Wetenschappelijk artikel
Miek C. Jong, Cynthia Verwer, Lucy P.L. van de Vijver, Petra Klement, Julia Burkart, Erik W. Baars. 2015. A Randomized Open Comparative Clinical Trial on the Effectiveness, Safety and Tolerability of a Homeopathic Medicinal Product for the Treatment of Painful Teething in Children.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Pawel Tulinsky, Nico Bondt, D.J. Mevius, Cynthia Verwer. 2014. Prevalence and Molecular Characteristics of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in Organic Pig Herds.
A.P. Simões-Wüst, I. Kummeling, M. Mommers, Machteld A.S. Huber, L. Rist, Lucy P.L. van de Vijver, P.C. Dagnelie, C. Thijs. 2013. Influence of alternative lifestyles on self-reported body weight and health characteristics in women..
Miek C. Jong, Lucy P.L. van de Vijver, M Busch, J Fritsma, R Seldenrijk. 2012. Integration of complementary and alternative medicine in primary care: what do patients want?.
A. Ruiz-Aracama, A. Lommen, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, R. Hoogenboom. 2012. Application of an untargeted metabolomics approach for the identification of compounds that may be responsible for observed differential effects in chickens fed an organic and a conventional diet.
Lucy P.L. van de Vijver, Marja van Vliet. 2012. Health effects of an organic diet - consumer experiences in the Netherlands.
Pawel Tulinsky, Ad Fluit, Jaap Wagenaar, D.J. Mevius, Lucy P.L. van de Vijver, Birgitta Duim. 2012. Methicillin-resistant coagulase-negative staphylococci on pig farms as a reservoir of heterogeneous staphylococcal cassette chromosome mec elements.
Machteld A.S. Huber, E. Rembialkowska, D. Srednicka, S. Bügel, Lucy P.L. van de Vijver. 2011. Organic food and impact on human health: Assessing the status quo and prospects of research.
Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, D. Nierop, H. Parmentier, H. Savelkoul, S. Coulier, S. Wopereis, E. Verheij, J. van der Greef, L.A.P. Hoogenboom. 2010. Effects of organically and conventionally produced feed on biomarkers of health in a chicken model.
A. de Greeff, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, W. Swinkels, H. Parmentier, J. Rebel. 2010. Effect of organically and conventionally produced diets on jejunal gene expression in chicken.
Machteld A.S. Huber, J.O. Andersen, J. Kahl, N. Busscher, Paul Doesburg, G. Mergardt, S. Kretschmer, A. Zalecka, A. Meelursarn, A. Ploeger, L. Nierop, Lucy P.L. van de Vijver, Erik W. Baars. 2010. Standardization and validation of the Visual Evaluation of Biocrystallizations.
Lucy P.L. van de Vijver, L.M. van den Bosch, P.A. van den Brandt, R.A. Goldbohm. 2009. Whole-grain consumption, dietary fibre intake and body mass index in the Netherlands cohort study.
J.R. Bloksma, Ruth Adriaansen-Tennekes, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, Ton Baars, Jan de Wit. 2008. Comparison of organic and conventional raw milk quality in The Netherlands.
Download full text (pdf)
L.A.P. Hoogenboom, Jan G. Bokhorst, Martin Northolt, Lucy P.L. van de Vijver, N.J.G. Broex, D.J. Mevius, J.A.C. Meijs, J. van der Roest. 2008. Contaminants and microorganisms in Dutch organic food products.
I. Kummeling, C. Thijs, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, B.E.P. Snijders, J. Penders, F. Stelma, R. van Ree, P.A. van den Brandt, P.C. Dagnelie. 2008. Consumption of organic foods and risk of atopic disease during the first 2 years of life in the Netherlands.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, L.M. van den Bosch, P.A. van den Brandt, R.A. Goldbohm. 2007. Whole grain consumption, dietary fibre intake and Body Mass Index in the Netherlands Cohort Study..
Overig
Miek C. Jong, Lucy P.L. van de Vijver. 2015. Samenvatting Proeftuin Integrative Medicine.
Download full text (pdf)
Inge Boers, Machteld A.S. Huber, M. van Apeldoorn, Lucy P.L. van de Vijver, Miek C. Jong. 2013. Evaluatie van een voedingsconcept gebaseerd op streekgebonden, biologische voeding en aandacht voor ambiance. Zijn er veranderingen betreffende gezondheid, ondervoeding, smaakbeleving en tevredenheid bij de bewoners? (Samenvatting).
Download full text (pdf)
J.R. Bloksma, Martin Northolt, Machteld A.S. Huber, G.J.H.M. van der Burgt, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. A new quality concept based on life processes.
Download full text (pdf)
Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. Biocrystallisation organic and conventional apples.
Boek(sectie)
Lucy P.L. van de Vijver, J.R. Bloksma, Pieter Jans Jansonius, Bart G.H. Timmermans. 2013. Biologisch-dynamische Qualität im Obstbau. Erkennen, erzeugen und vermitteln.
Download full text (pdf)
Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver. 2009. Inventarisation LBI crystallisation work 2002-2009.
Download full text (pdf)
Vakblad artikel
Miek C. Jong, Lucy P.L. van de Vijver, W Schats, I. von Rosenstiel. 2013. Het gebruik van traditionele geneeswijzen door kinderen van de polikliniek kindergeneeskunde in het Slotervaartziekenhuis.
Cynthia Verwer, G. Smolders, Lucy P.L. van de Vijver, Nick J.M. van Eekeren, A.J.T.M. Hospers-Brands, Annemarie van der Marel. 2013. Antibiotica in grond en water: Via plant weer in mens en dier.
Download full text (pdf)
Cynthia Verwer, G. Smolders, Lucy P.L. van de Vijver, Nick J.M. van Eekeren, A.J.T.M. Hospers-Brands, Annemarie van der Marel. 2013. Antibiotica in grond en water: Via plant weer in mens en dier..
Lucy P.L. van de Vijver, J.R. Bloksma, Piet Korstanje. 2013. Die Qualität der Obstanlage zeigt sich in der Fruchtqualität.
Download full text (pdf)
Pieter Jans Jansonius, Lucy P.L. van de Vijver, J.R. Bloksma, M. Buchmann. 2012. Biologisch-dynamische Qualität im Obstbau. Was können wir erkennen und vermitteln?.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Machteld A.S. Huber. 2011. The First international conference on organic food quality and health research.
Download full text (pdf)
Congres bijdragen
Miek C. Jong, M Busch, Lucy P.L. van de Vijver, Erik W. Baars. 2012. Towards a model for integrative medicine in the primary care of patients with chronic joint diseases and allergy.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Machteld A.S. Huber, Paul Doesburg, J.H. Nielsen, G. Wyss, J.R. Bloksma, Ruth Adriaansen-Tennekes, Anna Diveky-Ertsey, Christine Hoefkens, Sonya G. Ivanova-Peneva, Daniel Kusche, Silvana Manasievska-Simiae, Magorzata Sikora, Katarz. 2007. Measuring food quality: concepts, methods and challenges.
Download full text (pdf)
Machteld A.S. Huber, J.R. Bloksma, G.J.H.M. van der Burgt, Lucy P.L. van de Vijver. 2006. Challenges for an organic food quality concept.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, L.A.P. Hoogenboom, N.J.G. Broex, J. van der Roest, Jan G. Bokhorst, Martin Northolt, D.J. Mevius, J.A.C. Meijs. 2006. Contaminants and micro-organisms in organic and conventional food products.
Download full text (pdf)