Groene Veredeling: Biomerkers voor de selectie van robuuste tomatenonderstammen

Groene Veredeling. 2013. Groene Veredeling: Biomerkers voor de selectie van robuuste tomatenonderstammen. Wageningen UR, Wageningen. Juni 2013.
Pagina's / pages: 2
Download (pdf, 0.20 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

In Nederland gebruiken bijna alle tomatentelers rassen die geënt zijn op een onderstam. Onderstammen zorgen voor een betere groeikracht en resistentie tegen bodemziektes. Dit verhoogt de vruchtproductie en vruchtkwaliteit. De verdere verbetering van de groeikracht van onderstammen, met name onder teeltcondities met kou of zout als stressfactoren, kan een belangrijke bijdrage leveren aan een efficiënter gebruik van nutriënten. Voor de veredeling van dergelijke robuuste onderstammen ontbreken op dit moment echter praktische selectiemethoden. Kruisingen met wilde tomatensoorten worden bekeken op eigenschappen als groeikracht, temperatuur- en zouttolerantie. Tevens worden de plannen voor 2013 besproken.

Trefwoorden in Nederlands: tomaten, tomaat, veredeling, selectie, onderstam, zoutresistentie, zouttolerantie, koudetolerantie, groeikracht
Tweede taal / secondary language Engels
Abstract / summary in English:

In the Netherlands, almost all tomato growers use varieties that are grafted onto a rootstock. Rootstocks provide better vigor and resistance to soil diseases. This increases the fruit production and fruit quality. Further improve the vigor of rootstocks, especially among growing conditions with cold or salt as stressors, can make an important contribution to a more efficient use of nutrients. For the processing of such robust rootstocks, however there are currently no practical selection methods. Crossings with wild tomato are investigated on properties such as vigor, temperature and salt tolerance. Also, the plans for 2013 are discussed.

Keywords in English: Tomato, breeding, selection, rootstock, salt tolerance, cold tolerance, vigor