Jaarverslag 2024

Anders kijken. Scherper zien.

Groeiende erkenning voor andere manier van kijken

In 2024 stonden verschillende maatschappelijke thermometers in het rood. Met onze gezondheid gaat het niet de goede kant op en het preventieakkoord wordt onvoldoende serieus opgepakt. De natuur staat er niet beter voor in Nederland en de agrarische sector heeft nog steeds geen zicht op lange termijn duidelijkheid zodat boeren hun bedrijfsontwikkeling daarop kunnen richten. Kortom, in het jaar 2024 was er voor het Louis Bolk Instituut volop werk aan de winkel. De meerwaarde en noodzaak voor onze manier van kijken en werken wordt steeds meer erkend, ook bij gevestigde partijen.

Lees het interview

Wat zijn de hoogtepunten van ons onderzoek in 2024? Hieronder vindt u een selectie van projecten en publicaties waar we trots op zijn. In interviews met onze onderzoekers delen we bovendien onze ambities voor de onderzoeksprogramma’s.

Voeding

Leonie Barelds over voeding en gezondheid

In dit interview vertelt Leonie Barelds over haar fascinatie voor de samenhang tussen voedingskeuzes, eetgedrag en gezondheid en de uitdagingen in het bevorderen van gezonde keuzes: 'De omgeving moet consumenten ondersteunen in het maken van keuzes die een positieve impact hebben, want het is niet vanzelfsprekend dat ze die ook daadwerkelijk maken. Bewustwording is cruciaal – bij consumenten én bij alle partijen die die omgeving beïnvloeden.'
Lees meer

Integrative Medicine

Onderzoeksagenda voor Integrative Medicine

Het Louis Bolk Instituut heeft samen met het Consortium Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG) een onderzoeksagenda voor Integrative Medicine (IM) opgesteld. Hierin komen onderzoeksvragen aan bod zoals: wat zijn de drijfveren en barrières voor de implementatie van IM in Nederland? Welk onderzoeksvragen op het gebied van complementaire zorg moeten de hoogste prioriteit krijgen? De IM-onderzoeksagenda geeft hiervoor handvatten.
Lees meer

Positieve Gezondheid

Factsheet Gezondheid als verbindende schakel

Een gezonde leefomgeving is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Van het voedsel dat om ons heen beschikbaar is tot de mensen die we ontmoeten. Het Louis Bolk Instituut heeft een model en participatieve methodiek ontwikkeld die het effect van de leefomgeving op de gezondheid van de mens in kaart brengt. Het Bolk-model voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving is nu gebundeld in een factsheet.
Lees meer

Regionale samenwerking

Dennis Heupink over regionale samenwerking

'Je kunt maatschappelijke en ecologische vraagstukken niet los van elkaar behandelen.' Met die overtuiging werkt Dennis Heupink aan regionale samenwerking in het landelijk gebied. Heupink zet zich in voor integrale, lokale oplossingen – samen met boeren, bewoners en beleidsmakers. In dit interview vertelt hij over onze visie en het praktijkonderzoek dat we oppakken: 'Er is behoefte aan experimenteerruimte: locaties waar je buiten de klassieke onderzoeksetting aan de slag kunt.'
Lees meer

Stromen

Onderzoek naar microbioom in ons voedsel

Wat is het effect van bepaalde voeding op gezondheid? Dit is een ingewikkelde en ook fascinerende vraag. Bij het Louis Bolk Instituut starten we een onderzoek hiernaar, namelijk naar de verschillen in microbioom op allerlei soorten groenten. Daarbij kijken we zowel naar het microbioom op het gewas als naar dat in de menselijke darm. Dergelijk onderzoek is uiterst complex, omdat bijzonder veel factoren de gezondheid en het microbioom beïnvloeden. Maar waarop focussen wij ons eigenlijk in dit onderzoek?
Lees meer

Biodiversiteit

Boek Natuurinclusieve landbouw in de praktijk

Het is een hele puzzel voor agrariërs om een bedrijf neer te zetten van ecologische meerwaarde en met een goed verdienmodel. Het leerboek Natuurinclusieve landbouw in de praktijk is ontwikkeld voor docenten van MBO’s en HBO’s, studenten en (toekomstige) agrariërs. Vragen die in het lesmateriaal aan bod komen zijn o.a. : Hoe ziet natuurinclusieve landbouw eruit in de praktijk en wat zijn de effecten? Hoe integreer je maatregelen voor een natuurinclusieve bedrijfsvoering?
Lees meer

Agroforestry

Evert Prins over agroforestry

Jaren geleden besloot Evert Prins zich in te zetten voor agroforestry – en met succes. Inmiddels geldt het Louis Bolk Instituut als een toonaangevend kennisinstituut op dit gebied. Vooral het langetermijndenken, essentieel binnen agroforestry, spreekt hem aan: 'Het dwingt ook beleidsmakers om ver vooruit te kijken.'
Lees meer

Bedrijfssystemen

Verduurzaming landgebruik veenweiden

De veenweiden zijn een economische basis voor melkveehouderij en zijn belangrijk voor weidevogels. Voor het telen van gras worden grondwaterpeilen laag gehouden, maar dit zorgt ook voor problemen. Wij werken aan zowel detail- als systeemonderzoek in de veenweiden met focus op de verduurzaming van het landgebruik.
Lees meer

Ruwvoer en dier

Handleiding Productief Kruidenrijk Grasland

Productief kruidenrijk grasland levert een bijdrage aan veel verschillende duurzaamheidsaspecten op een melkveebedrijf. Welke voordelen levert het? Wat is de productie en hoeveel kunstmest kun je besparen? Wat doet het voor de biodiversiteit? De handleiding geeft antwoorden op deze en andere vragen.
Lees meer

Teeltsystemen

Suzanne Lommen over weerbare teeltsystemen

Maatschappelijke opgaven zoals vermindering van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest stellen nieuwe eisen aan gewassen en teeltmethoden. Suzanne Lommen ziet het als uitdaging mede vorm te geven aan de teelt van de toekomst waarin natuurlijke processen leidend zullen zijn: 'Het is een complexe taak voor de boer, die moeten we ondersteunen. Hiervoor kunnen we natuurlijke principes en processen inzetten, wat het Louis Bolk Instituut hoog in het vaandel heeft staan.'
Lees meer

Bodembeheer

Project HuMUS: alle stakeholders rond de tafel voor een gezonde bodem

Binnen het Europese project HuMUS, of Healthy MUnicipal Soils, werkt het Louis Bolk Instituut samen met 17 Europese partners aan het faciliteren van regionale samenwerkingen voor gezonde bodems. In Nederland wordt het belang van gezonde bodems en duurzaam bodembeheer al langer breed gedragen onder verschillende partijen, zoals boeren, ketenpartijen, onderzoekers en (regionale) overheden. Toch is het samenwerken tussen deze verschillende stakeholdergroepen niet altijd vanzelfsprekend of makkelijk. Wat werkt?
Lees meer

Klimaatimpact

Brochure Koolstofvastlegging in bodem, bomen en bouwmateriaal

De term carbon farming duikt op veel verschillende plekken op. Het Louis Bolk Instituut was betrokken bij verschillende pilots rondom carbon farming. Carbon farming kan voor agrariërs een mooie bijverdienste opleveren en bijdragen aan de klimaatdoelen. Maar de lange projectduur, de grote onzekerheid en de hoge projectkosten vormen een drempel. Dat er zeker nog wat hordes te nemen zijn, doet geen afbreuk aan de potentie van carbon farming. Deze brochure bundelt de belangrijkste lessen.
Lees meer

Communicatie in 2024

123 nieuwe publicaties in LBI-database
4.544 downloads uit LBI-database
380 inschrijvingen voor LBI-publicaties mailing
29.695 externe bezoekers aan louisbolk.nl
66.926 gelezen webpagina’s op louisbolk.nl
9.235 weergaven van LBI-video’s op YouTube
9.000 volgers van LBI-pagina op LinkedIn
639.952 weergaven van LBI-berichten op LinkedIn

Van de Raad van Toezicht

Rien Komen, in het dagelijks leven bestuurder bij Aeres, beleefde in 2024 zijn tweede jaar als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Louis Bolk Instituut. Hij zag hoe het instituut zich intern en extern steviger neerzette, klaar voor onzekere tijden.

Lees het interview

Louis Bolk op social media

LinkedIn
Youtube