Marieke Battjes-Fries

Marieke Battjes-Fries PhD
Phone: +31(0)343 523.860 (general)
twitter icon

All publications

Scientific article

Geertje van Wijk, Lisa van Antwerpen, Femke Hoefnagels, Sjef Staps, Marieke Battjes-Fries. 2024. The feasibility of combining greening schoolyards and nutrition education in primary schools: A qualitative study.
Femke Hoefnagels, Simone Versteegt, Annette Stafleu, Marthe Huigens, Marieke Battjes-Fries. 2024. Effectiveness of the ‘Weet wat je eet’ nutrition education programme in Dutch secondary schools.
Machiel J. Reinders, Lilou van Lieshout, G.K. Pot, Nicole Neufinger, Eva van den Broeke, Marieke Battjes-Fries, Joris Heijnen. 2020. Portioning meat and vegetables in four different out of home settings.
Annemijn Visscher, Marieke Battjes-Fries, Ondine van de Rest, Olga Patijn MSc, Mascha van der Lee, Nienke Wijma-Idsinga, G.K. Pot, Peter Voshol. 2020. Fingerfoods: a feasibility study to enhance fruit and vegetable consumption in Dutch patients with dementia in a nursing home.
G.K. Pot, Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Hanno Pijl, Renger Witkamp, Marianne de Visser, Nynke van der Zijl, Maaike de Vries, Peter Voshol. 2019. Nutrition and lifestyle intervention in type 2 diabetes: pilot study in the Netherlands showing improved glucose control and reduction in glucose lowering medication.
A. Haveman-Nies, Marieke Battjes-Fries, Wieteke M. van Wijhe-van Zadelhoff, J.H. Snel. 2017. No change no progress: why school-based nutrition education programmes should continue to evolve.

Report

Gertrude Zeinstra, Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels, Addie van der Sluis, Tessa de Leeuw, Kathelijne Bessems. 2024. Inventarisatie effectiviteit voedseleducatie jeugd.
Femke Hoefnagels, Geertje van Wijk, Marieke Battjes-Fries. 2024. Evaluatie van de pilot voedseleducatie in het (voortgezet) speciaal onderwijs.
Geertje van Wijk, Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries. 2023. Evaluatie van de pilot Gezonde Smikkelweken op basisscholen in lage SES wijken.
Iris Flamand, Leonie Barelds, Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries, Willemijn Cuijpers, Zsuzsan Proos, Mirjam Bus, Ilse Geijzendorffer, Peter Keijzer. 2023. Boer, Bodem & Gezondheid.
M. Meeusen, Victor Immink, Machiel J. Reinders, Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels, G.K. Pot, Peter Voshol, Michel Altan, Elena Cavagnaro, Ernst Jonker, Lilou van Lieshout, Arzien Wels - de Lint, Jesse van de Sande, Lieke Sauer. 2022. Gezonde voeding in de zorg & horeca.
G.K. Pot, Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Peter Voshol. 2021. Final report for ‘Reversing diabetes type 2 nutrition as medicine'.
Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot, Peter Voshol. 2019. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Olga Patijn MSc, Peter Voshol, Marieke Battjes-Fries, Edwin Nuijten. 2018. Health effects of ancient wheat species compared to modern wheat varieties.
Peter Voshol, Marieke Battjes-Fries, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2018. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Marieke Battjes-Fries, Lucy van de Vijver, Miek Jong, Chris Koopmans. 2017. Impact biologische boodschappenmand.
Herman van Wietmarschen, Marja van Vliet, Marieke Battjes-Fries, Miek Jong. 2017. Mindfulness voor huisartsen en andere professionals in de zorg.

Media article

Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels. 2024. Voedselwijs in het (v)so.

Flyer and Factsheets

Femke Hoefnagels, Marieke Battjes-Fries. 2024. Factsheet: Voedseleducatie in het speciaal onderwijs.
Marieke Battjes-Fries, Iris Flamand, Geertje van Wijk. 2024. Gezond en duurzaam voedsel voor mensen in armoede.
Gertrude Zeinstra, Femke Hoefnagels, Saskia Meijboom, Marieke Battjes-Fries. 2022. Eten van groente en fruit stimuleren bij jonge kinderen via kinderdagverblijven.
Louise Witteman, Marieke Battjes-Fries. 2021. Gezonde voeding voor iedereen toegankelijk.

Conference contributions

Remaining

Peter Voshol, Marieke Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot. 2017. Samenvatting van publicatie: "Eten voor Reuma Voedingsinterventie bij reumapatiënten".
Marieke Battjes-Fries, Peter Voshol, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2017. Samenvatting van publicatie "Anders Eten bij MS".