Vacature: Onderzoeker Voedselkwaliteit en Voedselsystemen

Ben jij een communicatieve en ondernemende onderzoeker, heb jij kennis van en passie voor duurzame voedselsystemen die werkelijk bijdragen aan onze gezondheid, kan jij resultaatgericht en analytisch werken en neem jij anderen daar makkelijk in mee? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Het Louis Bolk Instituut is een onafhankelijk kennisinstituut dat al ruim 45 jaar kennis voor duurzame en natuurinclusieve landbouw, voeding en gezondheid ontwikkelt. Drie schakels die sterk samenhangen en een integrale aanpak vergen. Wij werken aan het versterken van natuurlijke systemen en robuuste processen, of dat nu in een agrarisch gebied is, op een bedrijf, voor een patiënt of binnen een stadswijk. Dat doen we samen met betrokkenen via participatieve methoden en daarbij werken we aan praktische en toepasbare resultaten vanuit drie programma’s Landbouw en een programma Voeding & Gezondheid.
We zijn een pionier door vanuit een systeembenadering te werken en vraagstukken in een groter geheel te plaatsen. Zo dragen wij concreet bij aan gezondheid en vitaliteit, een veerkrachtig voedselsysteem en een duurzame leefomgeving. 
Er liggen de komende jaren grote uitdagingen voor de landbouw in Nederland, terwijl  het besef dat voeding meer kan bijdragen aan onze gezondheid schreeuwt om concrete handvatten voor telers en ketenspelers.

 

Voor het versterken van de programma’s Veredeling & Innovatieve Teelten en Voeding & Gezondheid zijn wij op zoek naar een

Onderzoeker Voedselkwaliteit en Voedselsystemen
 

De onderzoeksthema’s

Op het vlak van gezonde grond, teelten en de gezonde mens zijn wij op zoek naar een medior onderzoeker die sterke affiniteit heeft met de volgende onderzoeksvragen: 

 • Wat is de langjarige tendens van voedingstoffen/ nutriënten in gewassen, in relatie met gezondheid van vee en de mens? 
 • Hoe kunnen innovatieve teeltsystemen zich verder ontwikkelen? En hoe sluiten we kringlopen en creëren we  duurzame verdienmodellen? 
 • Welke mogelijkheden zijn er qua eiwittransitie; hoe kan de beschikbaarheid, diversiteit en acceptatie van bestaande en nieuwe eiwitbronnen vergroot worden? 
 • Wat is de relatie van gezonde grond tot gezondheid van de mens en de rol van het microbioom hierin? 
 • Hoe kan het voedselsysteem zodanig worden verbeterd dat de impact op milieu minder en op gezondheid positiever wordt?
 • Hoe kan consumentengedrag zodanig worden gestuurd dat duurzaamheid en gezondheid meer gewicht krijgen?
 • Hoe vertalen we duurzaamheidsaspecten?

De projecten voeren we uit in een uitdagende en praktische setting, in samenwerking met agrarische ondernemers, vertegenwoordigers uit de agrarische keten, consumenten, leveranciers voedingsmiddelen, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven. Voorbeelden van projecten zijn te vinden op onze website.

De functie

Je voert onderzoeksprojecten uit binnen het thema Voedingskwaliteit en Voedselsystemen binnen het programma Veredeling & Innovatieve Teelten. Je vormt de schakel met het programma Voeding & Gezondheid. Veel projecten worden in co-creatie uitgevoerd, samen met collega-onderzoekers en andere projectpartners, zowel op nationaal als op EU niveau. Naast onderzoeksgegevens verzamelen, verwerken en rapporteren is project- en relatiebeheer en inhoudelijk navigeren een belangrijk onderdeel bij de uitvoering. Naast de uitvoering van projecten bent je, in samenspraak met de programmacoördinator, mede verantwoordelijk voor de acquisitie van nieuwe onderzoeksprojecten, het (verder) ontwikkelen van het inhoudelijke thema Voedingskwaliteit, en het onderhouden en uitdiepen van je netwerk in Nederland en daarbuiten.

Het profiel

Voor deze boeiende, uitdagende functie zijn wij op zoek naar een ondernemende onderzoeker die

 • Een universitaire opleiding heeft afgerond; 
 • Sterke affiniteit heeft met duurzame teelt- en voedselsystemen en voedselkwaliteit;
 • Breed is geïnteresseerd en bereid om het thema Voedingskwaliteit te verbinden aan milieu- en natuurthema’s en sociale interacties in landbouw en maatschappij;
 • Beschikt over minimaal 5 jaar ervaring met praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek;
 • Ervaring en affiniteit heeft met plannen en uitvoeren van veldexperimenten;
 • Affiniteit en ervaring heeft met ketenbenadering en participatief onderzoek; 
 • Ervaring met presenteren en praktijkgerichte kennisoverdracht;
 • Ervaring met het schrijven van projectvoorstellen, -plannen, -rapporten, brochures en wetenschappelijke publicaties;
 • Aantoonbare ervaring heeft met multidisciplinaire projectmanagement en acquisitie;
 • Zich makkelijk beweegt in netwerken van duurzame teeltsystemen en innovatieve voedselsystemen;
 • Beschikt over zeer goede communicatieve vaardigheden (zowel schriftelijk als mondeling) in Nederlands en Engels;
 • In het bezit is van een rijbewijs B.

Functiecompetenties zijn klantgerichtheid, samenwerken (extern en intern), analytisch, innovatief en ontwikkelings- en resultaatgericht. 

Ben jij deze communicatieve en ondernemende teamplayer en netwerker? Heb jij kennis van en passie voor (de duurzame teelt van) voedsel wat echt bijdraagt aan onze gezondheid? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Ons aanbod

Wij bieden een boeiende en uitdagende werkomgeving, een marktconform salaris en flexibiliteit in een markt en organisatie die volop in ontwikkeling is. Het betreft een dienstverband voor 4-5 dagen per week. Het is een structurele functie, maar aanstelling is in eerste instantie voor de duur van 1 jaar.

Contact

Voor inhoudelijke informatie kan je contact opnemen met Peter Keijzer, programmacoördinator Veredeling & Innovatieve Teelten, tel. 06-15116590. Voor informatie over de wervingsprocedure kan je contact opnemen met info@louisbolk.nl 

Solliciteren

Stuur je motivatiebrief en cv voor 18 juli 2022 naar solliciteren@louisbolk.nl onder vermelding van “sollicitatie Voedselkwaliteit”.
 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
 

Geplaatst op:
21-06-2022