Op donderdag 27 maart was het Louis Bolk Instituut wederom vertegenwoordigd in een overleg met deze commissie. Dit keer met betrokken beleidsmedewerkers, om het stikstofplan van de Transitiecoalitie Voedsel en andere ondertekenaars toe te lichten.
In beide overleggen heeft het LBI aangegeven waarom het cruciaal is om nu in te zetten op regulering van grondgebruik en grondprijzen. Zowel voor behoud van het productieve agrarische areaal in de Nederlandse context als in een Europese context.
Hiermee wordt voorkomen dat andere, meer kapitaalkrachtige, sectoren in een open markt configuratie permanent productief landbouwareaal onttrekken. Tegelijkertijd moeten wel garanties afgegeven kunnen worden over hoe deze regulering bijdraagt aan de natuurambities en oplossingen voor de stikstofproblematiek.
Dat kan door met de grondregulatie in te zetten op omschakeling van een gedeelte van de agrarische hectares naar biologisch, biodynamisch, natuurinclusief, regeneratief en/of andere vormen van extensiever beheer. In toenemende mate komt er nu data uit de praktijk beschikbaar die laat zien welke reducties op gebiedsniveau te bereiken zijn. Dat is belangrijk voor de juridische toetsing.
Met een boerengrondbank waar boeren in onderlinge afstemming tot ruilverkaveling kunnen komen voor doelbereik op gebiedsniveau, lijkt een veelbelovend pad. Dit kan in sommige regio’s al heel snel tot stikstofemissiereductie leiden en op langere termijn de basiskwaliteit natuur bevorderen.
- Lees hier het volledig pleidooi dat het Louis Bolk Instituut inbracht tijdens het Kennis- en Wetenschapsoverleg.