Het aantal mensen dat lijdt aan diabetes type 2 is wereldwijd in de afgelopen jaren flink toegenomen. In Nederland lijden ruim 1,1 miljoen mensen aan diabetes type 2, wat met name toegeschreven kan worden aan een ongezonde leefstijlkeuzes en eetgewoontes. Leefstijlinterventies gericht op gezonde voeding, beweging en het omgaan met stress worden beschouwd als mogelijke oplossingen om deze ontwikkeling te stoppen en diabetes type 2 om te keren. Er is echter weinig lange-termijn onderzoek gedaan naar schaalbare programma’s.
Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut hebben het programma ’Keer Diabetes2 Om’ geëvalueerd waarin patiënten met diabetes type 2 gedurende een half jaar intensief werden begeleid op het gebied van voeding en leefstijl en vervolgens nog 18 maanden gevolgd werden. De resultaten van dit onderzoek zijn op 18 augustus gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift BMJ Nutrition, Prevention & Health.
Het doel van het programma Keer Diabetes2 Om van Stichting Voeding Leeft is om mensen te helpen bij het omkeren van diabetes type 2. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van kennis over diabetes en de invloed van voeding, beweging en het omgaan met stress. Deelnemers, én hun partners, worden gestimuleerd om elkaar te steunen en hun ervaringen met elkaar te delen om op deze manier het effect van het programma te vergroten. De deelnemers ontvangen ook direct biometrische feedback door regelmatig na de maaltijd hun bloedsuikerwaardes te meten en regelmatig hun tailleomtrek te meten. Het programma Keer Diabetes2 Om werkt hiermee volgens een unieke aanpak, gestuurd op een duurzame verandering van leefstijl en voeding (vers en onbewerkt). Tijdens dit onderzoek kregen deelnemers 6 maanden lang begeleiding van een team met een diëtist, een persoonlijke coach en een verpleegkundige die nauw samenwerkt met de huisarts van de deelnemer. En vervolgens werden deelnemers nog 18 maanden gevolgd.
Van de 234 deelnemers die het onderzoek hebben afgerond, laten de volgende resultaten zien:
- Na 24 maanden gebruikte 67% van de deelnemers minder glucose-verlagende medicijnen, waarvan 28% helemaal gestopt was met deze medicatie.
- Van de 66 deelnemers die bij aanvang insuline gebruikte, gebruikte 71% geen insuline meer na 24 maanden.
- De gemiddelde HbA1c-waardes (een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in voorgaande weken) waren niet heel erg veranderd maar het percentage met HbA1c-waardes binnen de normale range nam toe van 45% bij aanvang naar 53% na 24 maanden.
- De deelnemers hadden na 24 maanden een lager lichaamsgewicht, een kleinere tailleomtrek, een lagere BMI en lagere triglyceride waardes.
- Na 24 maanden voelden de deelnemers zich minder moe, gaven aan zich beter te voelen en scoorden een hogere kwaliteit van leven.
Eerste auteur Dr. ir. Gerda Pot van het Louis Bolk Instituut licht toe: “Het aanpakken van de onderliggende oorzaken van een leefstijlziekte als diabetes type 2 klinkt vanzelfsprekend, maar tot nu toe hebben maar weinig studies het effect hiervan op lange termijn onderzocht. Deze studie laat zien dat leefstijlinterventie ook op de langere termijn effectief kan zijn bij diabetes type 2.”
Radiouitzendingen
n.a.v. het artikel in BMJ Nutrition, Prevention & Health, interview met auteurs:
Nynke van der Zijl - NPO Radio 1 (18-8-2020)
Peter Voshol - Radio Rijnmond (27-8-2020):
Meer informatie
Voor vragen over het wetenschappelijke onderzoek kunt u contact opnemen met Dr.ir. Gerda Pot g.pot@louisbolk.nl of 06 15134931
Voor alle vragen over het programma neemt u contact op met Martijn van Beek (mvb@voedingleeft.nl of 06 30853053). Zie ook: www.keerdiabetes2om.nl. Deelnemers van het onderzoek zijn te benaderen voor een interview.